english deutsch magyar
NÉVNAP
Ma 2023. február 2. (csütörtök) van,
Darwin, Deutérium, Farkas nevű kutyák és Aida, Mau nevű cicák ünneplik névnapjukat. Sok boldogságot kívánunk!
DERECSKEI ÁLLATBARÁTOK

Az allatkucko.hu üzemeltetője a

Derecskei Állatbarátok Közhasznú Egyesülete

HÍRLEVÉL

Értesülj legfrissebb híreinkról, újdonságainkról: iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozom!

KÖSZÖNET

NCA - Nemzeti civil alapprogram

Honlapunk a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával jött
létre.

ÁLLATBARÁT KISOKOS - Gyakori betegségek
VÍRUSOS KUTYABETEGSÉGEK
2010. szeptember 20.
Megtekintve 2420 alkalommal
Ebben a cikkben a kutyák legveszélyesebb vírus okozta betegségeinek rövid ismertetője olvasható: parvovírusos bélgyulladás, szopornyica, fertőző májgyulladás.

 

 

 

 

Parvovírusos bélgyulladás                 

A betegséget egy kisméretű, igen ellenálló vírus okozza. Elsősorban a kölyökkutyák a veszélyeztetettek, de nem kíméli a kifejlett egyedeket sem. Vannak olyan kutyafajták is, amelyek különösen érzékenyek a parvóra, mint például a rottweiler vagy az uszkár.

A beteg kutyák bélsarukkal nagy mennyiségben ürítik a vírust. Terjedése rendkívül gyors, ami a vírus nagyfokú virulenciájával magyarázható.

 Lappangási idő: 2-4 nap (4-10 nap)

 A betegség tünetei: Hőemelkedés, étvágytalanság, levertség, majd 1-2 nap múlva ismétlődő hányás és súlyos hasmenés. A széklet bűzös, véres és a hasmenés szinte csillapíthatatlan. Tapintásra has érzékeny, fájdalmas. A kutyák elesettek, nehezen késztethetők mozgásra. A folyamatos folyadékveszteség miatt az állat kiszárad, sokkos állapotba kerül, és gyorsan elhullik.

Gyógyulásra csak abban az esetben van esély, ha a gazdi gyorsan cselekszik és állatorvosi segítséget kér. A gyógykezelés minden esetben tüneti: az állatorvosok a betegség következményeit próbálják elhárítani.

 Megelőzés: A parvovírusos bélgyulladás elkerülésének, illetve megelőzésének az egyetlen lehetséges útja a megelőző vakcinás védőoltás. (oltási program)

 

 Szopornyica              

A szopornyica régóta ismert kór. A kutyák lázas betegsége, amely főként a légutak és egyéb nyálkahártyák hurutjában, valamint idegrendszeri és ritkábban bőrkiütéses tünetekben nyilvánul meg. Elsősorban a fiatal kutyák vannak veszélyben, de előfordulhat az idősebb állatok fertőződése is.

A fertőzött állatok elsősorban az orrváladékukkal és a vizeletükkel ürítik a vírust, s ha ezt az egészséges eb megszagolja, vagy megnyalja, megbetegszik. A fertőződés túlnyomórészt szájon át történik.

Lappangási idő: 3-7 nap.

 A betegség tünetei:

1. szakasz: az állat viselkedése megváltozik, magas láza van, bágyadtan, leverten mozog, nem játszik, étvágya csökken, hány, ürüléke pépes. Egy-két napon belül hasán és combjainak belső felületén vöröses foltok keletkezhetnek, amelyeken gennyes hólyagok alakulhatnak ki (kiütéses forma) Ez a szakasz rövid ideig tart, mely után a kutya újra egészségesnek tűnik és láztalan.

2. szakasz: a kutya újra belázasodik, ezúttal szem- és orrfolyásos tünetek jelentkeznek, s ezekhez mandula- és torokgyulladás csatlakozik.(hurutos változat) Az állat köhög, orrából és szeméből ragadós, sárgásfehér váladék ürül, légzési nehézségei lehetnek, gyomor- és bélgyulladás, illetve tüdőgyulladás is kialakulhat.

Idegrendszeri betegségre utaló tüneteket is – izgatottságot, izomgörcsöket, rángógörcsöket, bénulásokat – tapasztalhatunk. Ha az állat átvészeli a betegséget, akkor is egész életén át viselheti annak utóhatásait (süketség, vakság, izomremegés, a hátulsó rész bénulása stb.).

A szopornyica gyakran halálos kimenetelű. A szérumoltások és egyéb gyógyszerek csak akkor eredményesek, ha a kezelést az első 48 órában megkezdik.

Megelőzés: A betegség elleni egyetlen védekezés a védőoltás. (oltási program)

 

Fertőző májgyulladás              

Az egész világon előfordul. Rubarth-kórnak is nevezik. A betegség lefolyása meglehetősen hasonlít a szopornyicáéhoz, de míg az utóbbi legtöbbször légzőszervi zavarokkal is jár, addig a fertőző májgyulladásnál ezek a tünetek ritkán jelentkeznek. Különösen újszülött kutyákra veszélyes, de a kórt bármilyen korú kutya megkaphatja.

A vírus a kutya minden váladékával, de főleg vizelettel terjedhet. A gyógyult állat vizelete még több hónappal (4-6 hónap) a betegség után is fertőzhet.

Lappangási idő: 2-6 nap

A kórkép igen változatos lehet. Előfordul tünetmentes átvészelés, de 1-2 nap alatt elhullással végződő túlheveny, 3-5 napig tartó heveny vagy 6-14 napra elhúzódó félheveny lezajlást is megállapítottak.

 A betegség tünetei: magas láz, véres hasmenés, hányás. Az állatok levertek, étvágytalanok, szomjasak. A betegek szájnyálkahártyáján vérzések jelennek meg, és később sárgaság is kialakul. A tünetek összetéveszthetők a mérgezés szimptómáival. Ha a kór nem túl súlyos lefolyású, akkor a széklet többnyire nem véres, viszont hastáji fájdalmakat, étvágytalanságot, fénytől való menekülést észlelhetünk. Az enyhe lefolyású esetek depresszióval, lázzal járhatnak. A szem szaruhártyája szürkéskékre elszíneződik, ezt nevezik "kékszem-jelenség"-nek.

A fertőző májgyulladásos ebek kórházi kezelése indokolt, mert a belső vérzés miatt vérátömlesztésre lehet szükség.

Megelőzés: A betegség védőoltással megelőzhető.<<< Vissza
2010 - 2023 © allatkucko.hu Minden jog fenntartva